PITKÄKARVAINEN COLLIE (COLLIE, ROUGH)
Alkuperämaa: Britannia
(Hyväksytty: FCI 24/07-87, käännös SKL-FKK 29/06-95)


YLEISVAIKUTELMA: Erittäin kaunis koira, jossa kaikki osat ovat sopusoinnussa kokonaisuuden kanssa. Seistessään levollisen omanarvontuntoinen.

OMINAISPIIRTEET: Rakenne ilmentää vahvuutta ja toiminnallisuutta. Ei kömpelö eikä millään lailla karkea. Ilme on erittäin tärkeä. Muita olennaisia piirteitä ovat kallon ja kuonon suhde sekä täydellinen tasapainoisuus, silmien koko, muoto, väri ja sijainti sekä korvien oikea asento ja kantotapa.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Ystävällinen, ei vähääkään hermostunut eikä aggressiivinen.

PÄÄ: Mittasuhteet erittäin tärkeät, päätä on arvosteltava suhteessa koiran kokoon. Edestä tai sivulta katsottuna pää muistuttaa hyvin tylppää, puhdaslinjaista kiilaa, jonka ääriviivat ovat pehmeät. Pää kapenee tasaisesti ja pehmeästi korvista kohti mustaa kirsua, poskiluut eivät ole ulkonevat eikä kuono kapea. Sivulta katsottuna kallon ja kuonon ylälinjat ovat yhdensuuntaiset ja samanpituiset ja niitä erottaa niukka, mutta silti silminnähtävä otsapenger. Silmien sisänurkkien välin keskipiste (joka on otsapenkereen oikea sijaintipaikka) on pään keskikohta pituussuunnassa. Pää on hyvin meislautunut.

KALLO-OSA: Tasainen; etäisyys kulmakaarista leuan alaosaan ei koskaan ole liiallinen (eli ei kauttaaltaan syvä).

KIRSU: Väriltään aina musta.

KUONO-OSA: Pehmeästi ja hyvin pyöristyneen kuonon kärki on tylppä, ei koskaan neliömäinen. Alaleuka on voimakas.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Kookkaat hampaat. Vahvat leuat. Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat ovat kohtisuorassa leukaluihin nähden.

SILMÄT: Hyvin tärkeät ja ne antavat koiralle viehättävän ilmeen. Keskikokoiset (eivät koskaan hyvin pienet), hieman vinoasentoiset, mantelinmuotoiset ja tummanruskeat paitsi sinimarmorin värisillä koirilla, joilla silmät ovat usein siniset tai sinitäpläiset (osittain tai kokonaan, toinen tai molemmat). Ilme on erittäin älykäs, koiran kuulostellessa katse on valpas ja tarkkaavainen.

KORVAT: Pienet korvat sijaitsevat päälaella, ne eivät ole liian lähellä eivätkä liian kaukana toisistaan. Levossa korvat ovat taaksepäin taittuneet, mutta koiran ollessa tarkkaavainen e ovat eteenpäin suuntautuneet ja pulipystyt, ts. noin kaksi kolmasosaa korvasta on pysty, yksi kolmannes luonnostaan eteen- ja alaspäin taipuva.

KAULA: Lihaksikas, voimakas, melko pitkä ja kauniisti kaartuva.

RUNKO: Hieman korkeuttaan pitempi.

SELKÄ: Kiinteä.

LANNE: Hieman kaartuva.

RINTAKEHÄ: Kylkiluut kaareutuneet, rinta syvä ja lapojen takaa melko leveä.
HÄNTÄ: Pitkä, häntäluu ulottuu vähintään kintereisiin. Koiran ollessa rauhallinen häntä on alhaalla hännänpää hieman ylöspäin kaartuneena. Innostuneen koiran häntä voi kohota, muttei koskaan selkälinjan yläpuolelle.

RAAJAT:
ETURAAJAT:
YLEIVAIKUTELMA: Eturaajat ovat suorat ja lihaksikkaat, luut ovat keskivahvat ja pyöreät.
LAVAT: Viistot ja hyvin kulmautuneet.
KYYNÄRPÄÄT: Eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset.
KÄPÄLÄT: Soikeat, päkiät täyteläiset. Varpaat kaarevat ja tiiviisti yhdessä.

TAKARAAJAT:
YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat alaosastaan sileät ja jänteikkäät.
REIDET: Lihaksikkaat.
POLVET: Hyvin kulmautuneet.
KINTEREET: Matalat ja voimakkaat.

KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät, mutta hieman vähemmän kaarevat.

LIIKKEET: Liikkeet ovat rodun leimaa-antava erityispiirre. Terverakenteisen koiran kyynärpäät eivät koskaan ole ulkokierteiset, liikkeessä eturaajat ovat suhteellisen lähellä toisiaan. Kehräävät ja rullaavat liikkeet sekä ristiinastunta ovat pahoja virheitä. Takaa katsoen kintereet ovat yhdensuuntaiset, mutta eivät liian lähellä toisiaan, sivusta katsoen liikkeet ovat sulavat. Takaraajat ovat voimakkaat ja niiden työntö on hyvä. On toivottavaa, että askeleet ovat kohtuullisen pitkät: niiden tulee olla kevyet ja vaivattomilta näyttävät.

KARVAPEITE:
KARVA: Erittäin tiheä karvapeite myötäilee rungon ääriviivoja. Peitinkarva suoraa ja karhean tuntuista, pohjavilla pehmeää, tuuheaa ja hyvin tiivistä peittäen ihon lähes täysin. Kaulus ja röyhelö ovat hyvin runsaat, pään etuosa on sileä, korvien kärjet ovat sileät, mutta tyvet ovat runsaskarvaisemmat. Eturaajat ovat hyvin hapsuiset, takaraajat kintereen yläpuolelta erittäin hapsuiset, mutta kinnernivelten alapuolelta sileät. Häntäkarvat ovat erittäin runsaat.
VÄRI: Kolme hyväksyttyä väriä: soopeli-valkoinen, kolmivärinen (tricolour) ja sinimarmoroitu (blue merle).
Soopeli: Mikä tahansa sävy vaalean kullanväristä tumman mahongonruskeaan tai sävyttynyt soopeli mustin karvankärjin. Vaalea oljen- ja kermanväri on paha virhe.
Kolmivärinen: Päävari musta, syvän punaruskeat merkit raajoissa ja päässä. Ruosteenruskea sävy peitinkarvassa on paha virhe.
Blue merle: Pääväri puhtaan hopeansininen, joka on marmoroitu mustalla värillä. Syvät punaruskeat merkit ovat toivottuja, mutta niiden puuttuminen ei ole virhe. Suuret mustat merkit, savenharmaa väri tai ruosteenruskea sävy peitinkarvassa tai pohjavillassa ovat pahoja virheitä.
Valkoiset merkit: Kaikkiin yllämainittuihin väreihin liittyvät tyypilliset valkoisen colliemerkit, joiden määrä voi vaihdella. Seuraavat merkit ovat toivottuja: täysi tai osittain valkea kaulus, valkea rinta, raajat ja käpälät, valkea hännänpää. Kuonossa, kallossa tai molemmissa voi olla valkea piirto.

KOKO:
SÄKÄKORKEUS: Uroksilla 56-61 cm, nartuilla 51-56 cm.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.