Koiran 10 pyyntöä isännälle

Jos suunnittelet pennun ottamista - niin lue tämä tarina (englanniksi valitettavasti)  story!

Millainen ihminen on sopiva collien elinkumppaniksi?
kopioitu Rainer Vuorisen kirjasta 'Elämää collien kanssa'
Meillä ihmisillä on tapana koiraa hankkiessamme määritellä mitä kaikki hienoja ominaisuuksia tulevalla koirallamme tulee olla. Hyvä kasvattaja, joka aina ensisijaisesti ajattelee luovuttamansa pennun parasta, lähtee toisesta lähtökohdasta. Hän kysyy onko mahdollinen pennunostaja ylipäätää kelvollinen  omistamaan collieta.
Valitettavan moni tämänpäivän kiireinen ihminen ei ole.
Elääkseen collien kanssa ihmisen tulee kunnioittaa koiraa arvokkaana olentona, joka on täydellisesti ansainnut paikkansa tasapäisenä ihmisen rinnalla.
Hänen tulee kunnioittaa collien paimenkoiraperimää.
Hänen on ymmärrettävä, että paimenkoira on erittäin toimelias koira,  jolle on taattava runsaasti liikuntaa.
Pysyäkseen hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa collie tarvitsee liikuntaa 5-10 kilometriä päivässä.
Mitään merkitystä ei ole sillä, asutko maalla tai kaupungissa, pienessä tai isossa asunossa, Tärkeintä on, että olet reippaileva, ulkoilmassa viihtyvä ja paljon liikkuva ihminen.
Olen elämäni aikana nähnyt monenlaista koiranpitoa. Olen nähnyt onnettomia maalaiskoiria juoksulankaan kytkettyinä tai pieneen aitaukseen jätettynä, joille on vain kerran päivässä heitetty ruokakuppi. Olen nähnyt noiden koirien ilmeessä sen rakkauden nälän, jota se ei koskaan omistajaltaan saa.
Olen nähnyt onnettomia kaupunkikoiria, jotka pääsevät puoleksi tunniksi aamuvarhaisella toimittamaan asiansa ja joutuvat toimettomina odottamaan kokonaisen pitkän päivän isäntäänsä päästäkseen jälleen  puoleksi tunniksi ulos.
Olen myös nähnyt joidenkin rikkaiden tavaroihinsa rakastuneiden ihmisten koiranpitoa. Aidot matot ja parkettilattiat ovat olleet ystävää tärkeämpiä ja koira on asustanut pannuhuoneessa patteriin kytkettynä. Näin julmaa kohtaloa en toivoisi edes ihmiselle.
Jos kuitenkin täytät ne vaatimukset, joita collie sinulle asettaa ja olet valmis rakastamaan koiraasi kuten rakastat ja arvostat itseäsi, tulet saamaan colliessa suurenmoisen elämänkumppanin. Sen rakkaus ja uskollisuus sinua kohtaan on sellaista, mitä et todellakaan saada voi saada keneltäkään ihmiseltä.
tietoa täältä klikkaamalla
Kennelliiton julkaisema Koiranomistajan peruskurssi.

ÄLÄ UNOHDA KASVATTAJAA!

Ensimmäisestä päivästä lähtien tiesin ettei jokainen pentu voi jäädä kotiin, ja niiden valmistaminen elämää varten vie tuntikausia joka päivä.
  Rakastan joka minuuttia kun näen niiden kehittyvän ja kukoistavan, minut täyttää ylpeys kun opastan niitä löytämään maailman.
Viikot ovat rajallisia, eikä koskaan ole tarpeeksi aikaa.
Olen huolissani, vaikka tiedänkin että pennut tulevat voimaan hyvin.
Luotan sinuun antaessani sinulle tämän pennun, ja toivon että ymmärrät että koska valitsin juuri sinut, odotan että seuraat toiveitani.
  Annat jatkossakin uusia kokemuksia joka päivä, et koskaan lopeta pentusi opettamista, mutta muistat myös leikkiä.
  En unohda koskaan pentujani ja olen aina saatavilla, ole kiltti ja anna niille parasta niiden loppuelämän ajan.
              Ja riippumatta siitä kuinka kauan pentusi oli kanssani, suurin pelkoni on ettet pidä minuun yhteyttä jatkossa.